Cancer, Debatt

Svar på tal

Fick en kommentar i veckan som jag tyckte belyste en viktig följdfråga på mitt föregående inlägg och svaret jag skrev på kommentaren kanske ger tydlighet även för andra.

 

Avsändaren Louise skriver:

Malin enligt din blogg hade du Hodgkins som inte har ngn koppling till kost överhuvudtaget. Det som gör dig frisk är cellgiftskombinationerna ABVD eller Beacopp. Och de hade gjort dig frisk oavsett vad du ätit under behandlingen, precis som att du aldrig hade blivit frisk om du bara försökt med kost och inte fått cellgifter. Kosten har ingen inverkan alls på redan utvecklad cancer, däremot finns det en riskökning (obs enbart riskökning, inget som säger att alla som är överviktiga får cancer) om man är överviktig vad gäller vissa former av cancer som bröstcancer & tarmcancer. ALLA kroppens celler lever av glukos, cancerceller är bara normala celler som har muterat. Men du kan inte stoppa kroppens egen produktion av glukos, cellerna tar den glukosen de behöver, både normala celler och cancerceller.”

 

Mitt svar:

Tack för din kommentar.
Du och jag är av olika åsikt och kunskapsbakgrund vilket är spännande!

Jag ska försöka förklara hur jag menar när jag fortsätter ”påstå” att kosten absolut spelar roll vid redan utvecklad cancer: Hodgkins lymfom (min diagnos) har enligt forskningen som finns tillgänglig idag (precis som du skriver) ingen direkt koppling till kost som de andra största cancerformerna (tarm, bröst) har. Däremot har Hodgkins kopplingar till viruset som orsakar bältros och även körtelfeber (vilket jag råkade ut för 2008) och då tänker jag såhär: För att ett virus ska få fäste i kroppen och ”bryta ut” så måste kroppens immunförsvar vara försvagat på något sätt. Här anser jag att det finns många rattar att skruva på, absolut inte bara kosten även om den är en väsentlig del.
Andra livsstilsfaktorer som stress (mycket viktigt), relationer, sömn m.m påverkar också ditt immunförsvar. Kosten är en viktig del i att till exempel bygga upp en bra mag-tarmflora som är grunden till ett bra immunförsvar, men framförallt är den ett viktigt verktyg för att sänka inflammationsgraden i kroppen. Låggradig inflammation är en av de största orsakerna till sjukdom idag och genom att vara medveten om sin livsstil och vrida på de rattar man har att tillgå så tror jag absolut att vi kan få ett friskare samhälle.
Om jag, med redan utvecklad cancer och under cellgiftbehandling, äter mat som är lätt att smälta och full av näring och energi så att kroppen får optimala byggstenar för att återuppbygga kroppens vävnader och celler så tror jag absolut att jag är på rätt spår.
Att välja att då äta till exempel lösgodis och drick läsk eller saft för att det är det ”lättaste och godaste” sättet att få i mig energi upplever jag som mycket kontraproduktivt då vitt processat socker som är det mest inflammationsdrivande i kosten som finns.

Att jag dessutom vet, enligt den forskning som Cancerfonden varit med och bidragit till (återigen, forskning är bra) att jag som behandlats för Lymfom, med de cellgifter du nämner, har redan efter 10 år en ökad risk för att råka ut för bröstcancer med ca 30 %! Denna siffra ökar sedan stadigt med 1%/år i resten av mitt liv. Bröstcancer, som du själv även nämner, ÄR faktiskt kostrelaterad (och hormonrelaterad, men det är ett helt annat inlägg). Kan jag då påverka min chans att hålla mig helt cancerfri genom att välja en bra livsstil där kost är en stor del, då gör jag det.
För även det framkommer utav forskningen att cellgifter, oavsett sort, garanterar inte att man blir frisk eller cancerfri. Kan jag då ”hjälpa” min kropp genom att underlätta på alla sätt möjliga genom att förändra min livsstil så kommer jag absolut att göra det.

Jag har gått igenom och går just nu igenom cellgiftsbehandling och får ofta kommentarer av min läkare, sköterskor och människor i min närhet som är i chock över hur bra jag mår trots behandlingen. Jag behöver inte äta kortison eftersom mina inflammationsvärden ser perfekta ut (ja, du läste rätt:PERFEKTA), jag tar mediciner mot illamående samma dag som jag får behandling men sedan är jag helt medicinfri mellan behandlingarna som sker var 14:de dag. I augusti var jag till och med uppe och fjällvandrade mellan behandlingarna, vilket var helt magiskt!
Min starka tro är att jag kan hantera cellgifterna såhär bra tack vare det jobbet jag gjorde i 1½ år innan cellgifter, både psykiskt och fysiskt, samt vad jag gör parallellt med behandlingen nu.

Angående glukos, ja alla celler KAN använda glukos som energi men även ketoner. Jag har inte påstått att man behöver eller ska ta bort alla kolhydrater d.v.s. vara i total ketos. Det finns alltför många viktiga näringsämnen och fibrer i till exempel frukt och rotsaker som gör total ketos omöjligt för mig personligen. Det finns däremot många fördelar av att inte ha ett förhöjt glukos och därigenom också en förhöjd insulinproduktion (insulin = tillväxthormon). Vitt socker är något som bör uteslutas ur kosten av så många fler anledningar än att det orsakar tillfälligt högt blodsocker.

Tack för att du gav mig chansen att förtydliga det som kanske inte framgår så tydligt av min debattartikel. Jag är dock glad att den väcker tankar och en chans till just detta, debatt!

Annonser

2 reaktioner till “Svar på tal”

 1. Hej Malin,
  Roligt att kosten fungerar bra för dig. Jag tror det viktigaste man gör när man är cancersjuk är att leva det liv man själv trivs med!
  Jag vill bara påpeka ett litet faktafel. Man tror att viruset EBV (ebsteinbarrvirus) kan ha en koppling till Hodgkin lymfom. (studier med hög evidens saknas) och då menar man på att det skulle utlösa sjukdomen i få fall.
  EBV är som du säger ett virus som ger körtelfeber. Men det finns ingen koppling till Varicella Zoster mig veterligen, varicella zoster är i samma grupp som herpesvirus och det virus som utlöser ”vattenkoppor”. En reaktivering av detta gör att man får bältros eftersom viruset ligger latent i kroppen. Bältros reaktiveras man av när man av någon anledning får nedsatt immunförsvar, typiskt när man blir äldre.
  Du har rätt att man har risk för sekundära cancerformer när man har gått på cellgift. Det är framförallt anda blodmaligniteter (leukemi) som man drabbas av då. Ökad risken för bröstcancer ökar med 30% om du blir strålad mot bröstet.
  Allt gott 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s