Raw food, Recept, Vegan

Chiapudding med hallon och kokos

En portion

  • 3 msk chiafrön
  • ca 100 ml kokosmjölk
  • ca 100 gram bär (hallon tog jag)
  • Kokosflingor
  • Vaniljpulver
  • Kanel
  • Banan
  • C vitamin i pulverform, jag använder denna

Mixa ihop bär, kokosmjölk, kanel, vaniljpulver, c vitamin och chia med stavmixer tills det blir en ”gröt”. Ha i mer vätska, d.v.s. kokosmjölk, om du vill ha lösare konsistens.

Skiva banan och lägg ett lager i botten på en skål, klicka på hälften av chiapuddingen och lägg ett lager banan till och toppa sedan med resterande av chiapuddingen.

Garnera med riven kokos, några hallon, vaniljpulver och citronmeliss

 

Varför C vitamin?

Vi kan inte tillverka C vitamin själva utan måste få det som ett tillskott genom kost eller kosttillskott. C vitamin förbrukas tillsammans med mineralet magnesium och B vitaminer (framförallt B6) vid stress, vilket innebär att du behöver extra tillskott av dessa ämnen vid stress (som sjukdom, psykisk stress m.m.). C vitamin har över 100 kända funktioner i kroppen men är framförallt en antioxidant.

Vi behöver ungefär 5 gram per dag, det är ett normalbehov. Är du sjuk, som jag, eller utsatt för enorm stress så ökar behovet upp till 15-20 gram per dag.

Många säger att om man tar mer än RDI (rekommenderat dagligt intag) så kissar man ut överskottet. Det är bara delvis sant. Studier visar att om man tar mer så kissar man ut mer men man behåller också mer. Tar man 5 g så kissar man ut cirka 2,5 g men behåller cirka 2,5 g. Tar man ännu mer så behåller man ännu mer även fast man även kissar ut mer.

När jag var på behandling i Tyskland på Arcadia så fick jag C vitamin i dropp direkt in i blodet. Då var det doser på 50 gram per dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s