Recept, Vegan

Frökex

  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk fiberhusk (hela psylliumfröskal går lika bra)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 2,5 dl hett vatten
  • flingsalt + pumpafröm till garnering

Plåt + Bakplåtspapper. Ugn 150 grader (varmluftsugn). Blanda alla frön först och eventuella kryddor, jag hade i ca 2 msk gurkmeja och 2 tsk kanel i min ”deg”. Ha i kokosoljan i det heta vattnet så att det smälter, sen blanda ihop med fröna.

Låt blandningen stå i 5 minuter så att den hinner svälla och sedan trycker du ut den på plåten. Jag behöver oftast blöta mina fingrar för att kunna arbeta ut ”degen” ordentligt. Tänk på att den ska vara rätt tunn så jobba ut den ordentligt på plåten. Ha på pumpafrön och salt efter smak.

In i ugnen i ca 60 minuter. Ta ut dom, dela till valfri storlek och sedan lägger du dom på gallret och in i ugnen på eftervärme i ca 20 minuter till. Känn på knäcket så att det är torrt, då är det klart.

 

Gurkmeja

Det verksamma ämnet i gurkmeja är curcumin. Curcumin är antiinflammatoriskt, en mycket stark antioxidant och hjälper till att rensa ut slaggprodukter ur kroppen. Med andra ord- ”här ska du få en riktigt käftsmäll cancer”, och gott smakar det också.

Forskningen visar att man behöver få i sig ungefär en matsked gurkmeja per dag för att uppnå antiinflammatorisk effekt. Gurkmeja är inte känslig för upphettning vilket gör att den passar bra i soppor, fröknäcke och annan matlagning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s